ecobkk’s diary

『taecoのバンコク生活日誌』~タイ・バンコクでの生活情報、観光旅行情報について

【和食】麺つゆ、天つゆの作り方/How to Make Mentsuyu and Tentsuyu(including Recipe in English)

だしのとり方に引き続き、今日は、麺つゆ/天つゆの作り方を書きます。

自家製の麺つゆ/てんつゆは、冷や麦やうどん、冷たいおそばを食べる時の他、なめたけやステーキのソースを作るのにも使えて調味料のひとつでもあると思っています。

タイ・バンコクは先日雨期入りしましたが(11月頃まで)、そうはいっても年中わりと暑くて、麺つゆを使うメニューが恋しくなります。というか、実は、今朝、体感温度40度越えと言われるインド旅行から戻ってきたのですが、タイ・バンコクのほうがはるかに暑く感じます…。風邪!?引いてしまったからかな…(?_?)

Today, I would like to explain how to make "Mentsuyu" which is mostly used when we have Japanese cold noodle, such as Udon, Soba, Hiyamugi, Somen and so on. You can buy product named "Mentsuyu, めんつゆ in Japanese and at Fuji supermarket and the other supermarkets in Bangkok, though. "Mentsuyu" is made from "Dashi" which I explained in the previous article of this blog.

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日本語のレシピは、前記事で紹介した出汁(だし汁)の作り方も含め、以下の楽天レシピのサイトにアップしています。麺つゆと天つゆ兼用で、気持ち、濃いめの3対1対1で作って、大根のすりおろし等で薄めて麺類を食べるのが気に入っています(^_^)。

recipe.rakuten.co.jp

* Ingredients ( in the case of making around 1 cup=200cc)

・1 cups basic soup stock, Dashi (200cc)
・5 Tbsp strong soy sause (I use Kikkoman or Yamamori brand)
・5 Tbsp mirin, sometimes called sweet sake or sweet cooking rice wine( or 1+1/2 Tbsp Sugar)

* Directions

Combine dashi, strong soy sause, and mirin.
If you use sugar in place of mirin, it is recommended to heat dashi in order to melt the sugar,
I hope you adjust the seasoning accoring to your taste and make your original favorite "Mentsuyu".

"Mentsuyu" can be used as dipping sauce when we eat cold udon, soba and tempura, which tends to be called, "Tentsuyu".

If you need more information of this recipe, please get in touch with me through comment box or DM(facebook, or instagram).

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